ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΣΟΥΚΑ (ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ)

 
    Η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας βρίσκεται βορειοανατολικά του χωριού Ελληνικό (Λοζέτσι), σε υψόμετρο 760 μέτρων, δίπλα σε έναν γκρεμό με θέα στην υπέροχη χαράδρα του Άραχθου και τιμάται στη Γέννηση της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου). Σήμερα θεωρείται ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Ηπείρου  και ανήκει στην Μητρόπολη Ιωαννίνων. Κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Ισαάκιο Άγγελο το 1190, όπως σημειώνει ο ηγούμενος Γαβριήλ (1820) από το Λοζέτσι, πρώην Επίσκοπος Σταγών (1815).  
    Κατά τη λαϊκή παράδοση πάνω από τον ποταμό Άραχθο σε απότομα βράχια, βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Οι κάτοικοι της περιοχής προς τιμή Της έκτισαν ένα μικρό εκκλησάκι στην τοποθεσία Αγία Μαρίνα αρκετά μακριά από το μέρος που αρχικά βρέθηκε η εικόνα. Η εικόνα κάθε βράδυ έφευγε προς τα απότομα βράχια. Τρομαγμένοι οι κάτοικοι του χωριού κατάλαβαν ότι θέλημα της Παναγίας ήταν να κτιστεί μοναστήρι πάνω στην βραχώδη κορυφή Τσούκα. Η λέξη Τσούκα είναι βλάχικη «Τσούκα Ανάλτα» και σημαίνει ψηλή κορυφή, βουνοκορυφή. 
    Το μοναστήρι στη μακραίωνη ιστορία του γνώρισε δόξες την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου, αλλά και καταστροφές. Τα θαύματα της Παναγίας, αλλά και η εθνικοθρησκευτική του προσφορά και ακτινοβολία το έχουν κάνει γνωστό σε όλη την Ήπειρο. Κατά την θερινή περίοδο επισκέπτονται το μοναστήρι πιστοί, άρρωστοι, κατατρεγμένοι, ζητώντας τη βοήθεια, την θεραπεία, τη Χάρη Της.