ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΛΥΒΔΟΣΚΕΠΑΣΤΟΥ Ή ΠΩΓΩΝΙΑΝΙΤΙΣΣΑ (ΚΟΝΙΤΣΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ) : ΤΟ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    
    Στην επαρχία Κονίστης, 17 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα, 300 μόλις μέτρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα, στους πρόποδες του βουνού Νεμέρτζικα, σε μια κατάφυτη περιοχή στη συμβολή των ποταμών Αώου και Σαρανταπόρου, στο χωριό Μολυβδοσκέπαστο, βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου. Τιμάται στην κοίμηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου.
    Κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ' Πωγωνάτο το 670. Ανακαινίστηκε από τον Ανδρόνικο Κομνηνό Μέγα Δούκα Παλαιολόγο. Το 1552 ανακαινίστηκε ξανά από τους κατοίκους της Πωγωνιανής. 
    Ονομάστηκε Παναγία Μολυβδοσκέπαστη, γιατί ολόκληρη η σκεπή του Ναού ήταν σκεπασμένη με φύλλα μολύβδου, το οποίο όμως το αφαίρεσαν οι Τούρκοι κάνοντάς το βόλια.
    Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας υπέστη φθορές το 1550 από αλλόθρησκους, αλλά οι κάτοικοι της περιοχής την κόσμησαν εκ νέου. Το 1943 ιερόσυλος έκλεψε την χρυσή επένδυση της εικόνας και τα αφιερώματα, ενώ την εικόνα την πέταξε πίσω από το μοναστήρι σε αρδευτικό αυλάκι. Η εικόνα βρέθηκε μετά από μέρες, καθ΄υπόδειξη της Παναγίας, αλλά με σημαντικές φθορές, ενώ έγινε γνωστό ότι ο ιερόσυλος σκοτώθηκε κατά την περίοδο του εμφυλίου στο ίδιο σημείο που πέταξε την εικόνα. Το 1948 οι κάτοικοι της περιοχής ανακαίνισαν εκ νέου την εικόνα με την κατασκευή της σημερινής επάργυρης επένδυσης.  (Πηγή πληροφορίας : ΕΔΩ)    
    Τα θαύματα της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστου, που εικονίζει την Παναγία Βρεφοκρατούσα, και φέρει την προσωνυμία Πωγωνιανίτισσα, είναι αναρίθμητα, ειδικά σε άτεκνα ζευγάρια, που ζητούν ευλαβικά τη Χάρη Της.
    Στο μοναστήρι βρίσκεται ο τάφος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίστης, Σεβαστιανού Οικονομίδη (1994),  γνωστού για τη μεγάλη προσφορά, τους αγώνες, τη βοήθεια και τη στήριξη των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών.